Site logo
27 aprilie 2023

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, se gândește să intre în politică, chiar dacă până acum, potrivit spuselor sale, nu a fost membrul niciunui partid, nici măcar al PCR. Declarația, făcută joi într-o conferință de presă, mai în glumă, mai în serios, a survenit după ce l-a sfidat pur și simplu pe actualul ministru al Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu.

Conferința de presă, prima din mandatul de un an și aproape șapte luni al lui Traian Preoteasa la conducerea operatorului feroviar de stat a fost deschisă de purtătorul de cuvânt al societății, Ada Meseșan, care cu nici 24 de ore în urmă îl criticase copios pe Sorin Grindeanu la Realitatea TV. Și nu este pentru prima oară când fosta jurnalistă îl critică dur pe ministru într-o emisiune a postului menționat.

Pentru a înțelege contextul, trebuie precizat faptul că Preoteasa a fost numit în funcția de director general al SNTFC CFR Călători la propunerea PNL, iar Grindeanu este prim-vicepreședinte al PSD și fost prim ministru din partea aceluiași partid.

Traian Preoteasa vrea în politică. ”Voi candida la orice funcție îmi dă voie legea”

În cadrul conferinței de presă, directorul a fost întrebat dacă va candida la funcția de manager al CFR Călători pentru următorii patru ani de zile. De aici a pornit o adevărată sarabandă a declarațiilor lui Traian Preoteasa, pe un ton când serios, când glumeț-oltenește.

”Voi candida și la funcția de ministru, nu știu însă dacă mă va băga cineva în seamă”, a spus el. Întrebat ce portofoliu ministerial și-ar dori, el a răspuns: ”Al Sportului, că am jucat fotbal. Voi candida la orice funcție la care îmi dă voie legea”.

Revenind într-o notă ceva mai serioasă, Traian Preoteasa a precizat că nu este și nu a fost niciodată membru de partid, nici măcar al PCR înainte de 1989, nu a participat la nicio reuniune sau ședință de partid și nu a plătit niciodată cotizație la niciun partid. A recunoscut însă că a fost utecist. ”Până acum m-am ținut departe de zona politică, dar s-ar putea să-mi reevaluez opțiunea. Dacă un partid are nevoie de mine, de experiența mea, s-ar putea să mă mai gândesc”, a spus directorul general interimar al CFR Călători.

Vrea să achite cheltuielile de judecată către Club Feroviar, dar nu este lăsat

În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Traian Preoteasa în cadrul conferinței de presă dacă a restituit societății suma plătită de acesta către Club Feroviar în procesul pe care l-a intentat publicației noastre și subsemnatului și pe care l-a pierdut definitiv.

”Am vrut să plătesc banii, pentru că îmi asum, numai că societatea mi-a zis că nu pot să plătesc un proces intentat de companie. Dacă Curtea de Conturi va sesiza că este cineva care trebuie să plătească și că eu trebuie să plătesc, voi plăti”, a răspuns directorul general.

La finele lunii trecute, Club Feroviar a solicitat oficial, printr-o adresă trimisă Consiliului de Administrație al CFR Călători recuperarea de la Traian Preoteasa a sumei de 6.753,55 lei. Suma reprezintă cheltuielile de judecată pe care Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA le achitase deja în contul SC Club Feroviar SRL în urma unui proces pierdut cu publicația noastră. Proces care a fost intentat în numele societății de stat în urma unei ambiții personale a lui Traian Preoteasa și în care instanța ne-a dat câștig de cauză.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Aplicarea Statutului personalului feroviar va costa CFR Călători 660 milioane de lei

Traian Preoteasa vrea în politică, dar până să ajungă ministru are bătăi de cap ”pe partea economică”.

Una dintre cele mai mari probleme cu care spune el că se confruntă este aplicarea, de la 1 iulie 2023, a Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar.

”Vom avea o problemă majoră cu aplicarea Statutului, va fi o problemă majoră în asigurarea cash-ului, dar legea trebuie aplicată”, a spus directorul general al operatorului feroviar de stat. Aida hanganu, directorul financiar al societății, a precizat în cadrul conferinței de presă că aplicarea acestei legi va însemna pentru CFR Călători un efort financiar de 660 milioane de lei pentru ultimele șase luni din acest an.

Traian Preoteasa a precizat că a făcut întâmpinări către Guvern pentru ca la rectificarea bugetară să i se aloce sumele necesare în acset sens.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share