Site logo
24 august 2022

Ministerul Transporturilor a trimis Guvernului o notă în care informează asupra duratei de execuție a unui kilometru de autostradă, comparativ cu unul de cale ferată.

Potrivit documentului meționat în premieră de Profit.ro și consultat de Club Feroviar, „pe traseu nou și fără lucrări de artă (fără poduri sau tuneluri) – durata de execuție fiind de 12 luni, cu condiția obținerii în prealabil a avizelor, acordurilor, autorizației de construire, ce presupun și asigurarea terenurilor prin exproprieri, scoaterea din fondul forestier și circuitul agricol, obținerea certificatului de descărcare arheologică”.

Documentul poate fi consultat aici.

Analiza a cuprins prezentarea graficului Gant pentru un tronson de un kilometru de cale ferată simplă, arată informarea trimisă Guvernului de către Ministerul Transporturilor.

Brașov – Aeroport Ghimbav, trei ani lucrările și proiectarea

Ministerul a prezentat prin grafic Gant proiectul care a fost discutat în ședința din 10
august 2022, respectiv ”Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov- Ghimbav”. „În acest caz, sunt alocate proiectării și realizării investiției un număr de 36 de luni, din care: 12 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire și 24 de luni pentru realizarea lucrărilor de construcții”, spun autorii.

Durata de 12 luni este peste cea necesară realizării unui kilometru de autostradă. Aici analiza a inclus parametrii tehnici și durata de execuție s-a raportat la un km de autostradă inclus în proiectul Autostrăzii Ploiești-Buzău.

Parametrii tehnici luați în calcul au fost: lățime platformă, viteză de proiectare etc.,
iar durata de execuție, în condițiile existenței coridorului expropriat și a autorizației de construire, este de 20 de luni pentru întregul tronson, spune MT. 

„Pentru realizarea unui km de autostradă poate fi considerată o perioadă de circa 8 luni, cu precizarea că acest termen este direct influențat de existența lucrărilor de artă, forma de relief, necesitatea relocării de utilități”, spune informarea.

 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share