De doi ani, toate contractele de electricitate la Metrorex revin firmei private Getica 95. Compania a câștigat ultima licitație organizată ”pe bune” de Metrorex și de atunci au mai fost lansate trei proceduri de achiziție, toate anulate din cauza faptului că fie au existat oferte care nu au îndeplinit cerințele companiei, fie nu a existat nici măcar o ofertă. Este straniu faptul că nici măcar firma care livra energia Metrorex, Getica 95, nu a prezentat o ofertă la licitații. Acum, este în desfășurare a patra procedură de achiziție.
Articol de Adrian Bărbulescu și Doru Cireașă
Este straniu faptul că în timp ce la Bursa Română de Mărfuri sau chiar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice se semnează zilnic zeci de contracte, Metrorex nu găsește de doi ani firma care să îi livreze energia, în pofida faptului că ar fi un client important. Spre exemplu, doar de la începutul anului în curs, la BRM s-au semnat 23 de contracte de livrare a energiei electrice, la prețuri începând de la 950 lei pe MWh, fără TVA și costuri auxiliare.
Posibile explicații privind absența oricăror oferte la licitațiile Metrorex sunt furnizate de contestația depusă în primăvara anului trecut de firma CEZ, singura care a depus la acel moment o ofertă de furnizare a energiei electrice. CEZ a fost totodată și ultima firmă care a venit cu o ofertă. De atunci au mai existat două licitații în condiții identice și la care nu s-a prezentat nimeni. Totul spre câștigul firmei Getica 95 care, spun sursele noastre, ar vinde energia la un preț ce depășește fără taxe, TVA, tarife ANRE 1.200 de lei pe MWh.
Posibilă explicație privind pasiunea Metrorex pentru energie regenerabilă
Motivul contestației depuse de CEZ a privit punctajul acordat de Metrorex ofertelor primite. Practic, Metrorex a cerut ca, preferabil, o cantitate cât mai mare de energie să vină din surse regenerabile. Este de neînțeles (și de întâlnit doar la Metrorex; STB, de exemplu, nu are astfel de cerințe la achiziția de energie) interesul Metrorex de a transporta bucureștenii cu energie obținută din eolian sau solar. La licitațiile organizate, Metrorex a decis să puncteze cu 10 puncte din 100 companiile la care peste 20% din energia furnizată este din surse regenerabile.
Coincidența sau nu, Getica 95, firma care livrează electricitate la Metrorex, are obligații importante de achiziții de certificate verzi, adică acele titluri primite gratuit de la stat de către producătorii de energie regenerabilă și care trebuie cumpărate de furnizorii de energie, precum Getica 95.
Potrivit ultimului raport al ANRE, Getica 95 are de cumpărat 83.000 de certificate verzi în trimestrul IV din 2021, adică dublul cantității care revine, spre exemplu, Complexului Energetic Oltenia.
Apoi, Getica 95 este cât se poate de prezentă la OPCOM – Piața de energie, secțiunea Piața centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi, unde energia electrică se vinde și se cumpără împreună cu pachete de certificate verzi.
Ca urmare, Getica 95 poate împușca doi iepuri dintr-un foc: își îndeplinește și obligația de achiziție a certificatelor verzi și cumpără și energia regenerabilă cerută de Metrorex la licitație. În data de 27 ianuarie 2022, Getica 95 a lansat o ofertă de achiziționare a energiei regenerabile pe această piață la un preț de 740 lei/MWh la care s-ar adăuga – probabil – prețul certificatelor verzi aferente cantității ofertate, rezultatul final fiind însă mult mai mic decât cel la care Getica 95 ar vinde energia Metrorex.
Cerința de furnizare a energiei din sursă regenerabilă în proporție cât mai mare a fost contestată de CEZ. În primul rând, obiecția a fost că totul are loc pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Adică e suficient să te angajezi că vei face asta și primești punctajul câștigător. Ulterior, vii cu o dovadă de la ANRE la expirarea perioadei că energia ta a fost din surse regenerabile. Se pune însă în mod firesc întrebarea ce se întâmplă dacă nu prezinți dovada, mai ales că banii i-ai încasat. Contestația CEZ a fost respinsă de Metrorex, iar firma a refuzat să mai prezinte o altă ofertă.
Zeci de milioane de lei pierduți în câteva luni din 2021
CEZ a explicat Metrorex în primăvara anului trecut, cu schițe și grafice, date de pe piața mondială de energie că această utilitate se scumpește, dar degeaba. Metrorex nu a dorit să majoreze prețul estimativ al energiei, deși acum plătește mult mai mult, bani ce intră în buzunarele Getica 95.
„Date fiind cele de mai sus, vă recomandăm să reconsiderați valoarea total estimată fără TVA a contractului de 88.414.450 RON. Dacă nu sunteți dispuși să reconsiderați valoarea total estimată fără TVA a contractului, vă rugăm să ne precizați dacă veți accepta și oferte care exced valoarea total estimată fără TVA a contractului de 88.414.450 RON”, a cerut unul dintre participanți. Solicitarea acestuia și argumentele s-au lovit de un zid.
„Față de explicațiile mai sus evidențiate cu privire la aspectele care au stat la baza determinării valorii estimate pentru prezenta procedură, nu se consideră justificată reconsiderarea valorii estimate conform recomandării formulate, aceasta rămânând la nivelul prevăzut prin documentația de atribuire, respectiv 88.414.450 RON (fără TVA)”, a dat răspuns negativ Metrorex solicitării.
Evident, la licitația pentru electricitate nu s-a prezentat nicio ofertă la prețul dorit de Metrorex și, ca urmare, compania a fost nevoită să anuleze licitația. La 24 mai, Metrorex a comunicat că nu a primit „nicio ofertă admisibilă”.
Constrânsă să cumpere totuși energia necesară consumului propriu, Metrorex a semnat în 6 iulie 2021 un contract prin negociere directă cu Hidroelectrica pe durata câtorva luni pentru achiziția a 51,7 mii MWh la un preț de 26,36 milioane lei, respectiv un preț de 509 lei pe MWh, inclusiv tarife ANRE, fără TVA. Preț cu aproape 100 de lei pe MWh mai mare decât cel pe care, cu doar câteva luni înainte, Metrorex refuza să îl crească.
La începutul lunii iulie, Metrorex a demarat o nouă licitație pentru 173 de mii MWh la o valoare estimativă de 89,97 milioane de lei, respectiv 520 de lei/MWh, tarife ANRE incluse, fără TVA. Metrorex a pierdut din diferența de la 350 de lei la care putea achiziționa prin BRM în primăvara anului trecut energia și valoarea de 520 de lei la care ar fi putut cumpăra în cel mai bun caz energia în toamnă.
De aici, o pierdere de 190 de lei la MWh sau 38 de milioane de lei în câteva luni (șapte milioane de euro) la o achiziție de aproximativ 200de mii MWh.
Metrorex a majorat valoarea estimată abia după ce deja explodaseră prețurile
Apoi, când prețurile la energie explodaseră deja, Metrorex a decis să crească valoarea estimată la 112.119.570 de lei, la procedura de achiziție lansată la începutul lunii octombrie 2021, dar și aceasta a fost anulată, tot din lipsă de oferte.
În fine, acum se află în desfășurare o nouă procedură, la un preț mai mult decât dublu față de precedenta, după ce în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat la începutul lunii ianuarie anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie electrică”, valoarea totală estimată fiind de 285.752.204,47 lei. Adică de 3,75 ori mai mare decât valoarea ultimului contract încheiat. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 16 februarie 2022.
Ultimul contract ”pe bune” pentru electricitate la Metrorex, semnat în iunie 2020
Ultimul contract pentru electricitate la Metrorex semnat în urma adjudecării unei licitații a fost atribuit pe 22 iunie 2020, către Getica 95 Com.
Estimat inițial la 87,2 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru 76,3 milioane de lei, fără TVA, deci la un preț de 3,75 ori mai mic decât se estimează la procedura aflată acum în desfășurare. La procedura de achiziție lansată în 2020 de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.
Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), societatea Getica 95 Com este controlată integral de Săndel Viorel Tudose și desfășoară activități de comercializare a energiei electrice. Între timp însă, societatea buzoiană și-a cerut insolvența.
Din sursele noastre, există informația că energia este livrată acum de Getica 95, pe baza unor achiziții prin negociere directă.
Elena Lasconi cumpără energie electrică de la BRM. Metrorex nu vrea
În timp ce Metrorex ratează licitație după licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, alte instituții ale statului cumpără electricitate ieftină din ringul Bursei Române de Mărfuri.
Așa a procedat și fosta jurnalistă de televiziune Elena Lasconi, care din 2020 este primarul orașului Câmpulung din județul Argeș.
„La începutul mandatului am găsit o dezordine generală în ceea ce privește facturile la electricitate și gaze din Primărie și unitățile subordonate. Plăteam tarife diferite, unele chiar mai mari decât prețul pieței. Ce am făcut? Am negociat pe bursa de mărfuri tarifele pentru toate acestea. Rezultatul: de la 185 de lei/MWh la gaze cât se plătea am negociat la 98 de lei/MWh. La energie de la 325 de lei/MWh la 231 de lei/MWh. Am economisit aproape un milion și jumătate de lei, cam doi kilometri de drum asfaltat. Contractele sunt valabile până la 1 martie. Acum, ne pregătim de o nouă negociere pe bursa de mărfuri pentru că, pur și simplu, AȘA SE FACE, dacă ești responsabil de banii publici. Adică, de taxele și impozitele fiecăruia dintre voi”, a scris edilul pe contul său oficial de Facebook.
Ea continuă, arătând că nu a fost ușor să facă acest lucru, pentru că i s-a reproșat că nu ar fi procedat legal. Fosta jurnalistă de la Știrile Pro TV este însă împăcată cu sine și susține că tot ceea ce a făcut este în concordanță cu legislația în vigoare: „Mi s-au pus multe bețe în roate ca să nu pot realiza această negociere. Reclamații peste reclamații, la Curtea de Conturi, DNA etc. Sunt foarte liniștită, pentru că tot ceea ce fac e perfect legal, transparent și corect. Concluziile le trageți voi”.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail