De marți, 1 februarie 2022, a intrat în vigoare un nou contract de energie electrică la Metrorex, valabil timp de trei luni de zile. Contractul a fost semnat cu Getica 95, societatea care a câștigat ultima licitație ”pe bune” a Metrorex în acest sens, în urmă cu doi ani de zile. De la expirarea acestui contract, societatea de transport subteran din Capitală a tot cumpărat electricitate prin negociere directă cu diverși furnizori.
Articol de Adrian Bărbulescu și Doru Cireașă
Transportatorul public din subordinea Ministerului Transporturilor va plăti pe energie în următoarele trei luni un preț de 1.729 lei/MWh toate taxele incluse (1.270 lei fără taxe) mult mai mare decât cel la care își asigură energia consumatori mult mai mici, precum Administrația Piețelor Focșani.
Documente deținute de Club Feroviar indică un preț de 1.270 lei pe MWh la care Metrorex va achiziționa o cantitate de 48.000 MWh în următoarele trei luni de la firma Getica 95. Contractul începe în data de 1 februarie și se termină la finele lunii aprilie.
Prețul final va fi însă de peste 1.400 de lei fără a include TVA sau valoarea energiei reactive. Sunt incluse în acest ultim preț tarife reglementate de ANRE de 182 lei pe MWh (cerificate verzi, contribuție cogenerare), tarif mediu transport de 1,49 lei pe MWh, tarif extragere din rețea de 22 lei etc.
Mai scump decât la piață în Focșani
Prețul plătit de Metrorex firmei Getica 95 este la palierul superior al pieței, în pofida faptului că e un contract pe trei luni și că se tranzacționează o cantitate importantă de energie.
Ultima cantitate importantă de energie la Bursa Română de Mărfuri a fost achiziționată în jurul de 20 ianuarie la un preț fătă taxe de 924 lei pe MWh (15.600 MWh, AQUATIM). În data de 28 ianuarie Administrația Piețelor Focșani a achiziționat pe Bursa Română de Mărfuri aproximativ 900 MWh la un preț de 984 lei, fără taxe.
Guvernul dădea asigurări privind plafonarea tarifelor
Este semnificativ și faptul că suma va fi plătită în condițiile în care Guvernul dădea asigurări că nici agenții economici nu vor plăti pe kWh peste 1 leu. „Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. (…) Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 lei kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, acum o săptămână, la 25 ianuarie.
CITEȘTE și Ultima licitație reușită pentru electricitate la Metrorex, în 2020. Exemplul dat de Elena Lasconi
Un nou contract de energie electrică la Metrorex. Explicațiile Getica 95
Viorel Tudose, patronul Getica 95, a explicat pentru Club Feroviar faptul că societatea sa nu a mai livrat energie electrică Metrorex de când a expirat contractul încheiat în urma licitației desfășurate în 2020.
”S-au încheiat cu un alt furnizor două contracte, nu cu noi. Noi avem în vigoare contractul începând de astăzi (1 februarie – n.red.) și până pe 30 aprilie. Prețul este mai mare decât media din piață, dar mai mic cu aproximativ 8% față de ceea ce se practică la livrarea în vârf de sarcină, de la ora 5,00 dimineața și până la 23,00 seara”, a spus Viorel Tudose.
Potrivit patronului Getica 95, în condițiile legislației actuale, Metrorex nu se încadrează în condițiile stabilite de Guvern (și enunțate anterior de premierul Nicolae Ciucă) pentru plafonarea tarifelor: ”Acum nu se încadrează. Dacă se va modifica legislația, este altă discuție, vom vedea atunci”.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail