Unul dintre industriașii importanți din industria feroviară, Valer Blidar trage un semnal de alarmă privitor la situația actualăîn special economică. Guvernul riscă să ajungă să ajute firmele după ce acestea vor fi moarte, avertizează el. Blidar propune câteva măsuri menite să ajut sectorul.
„Declararea la nivel mondial de către OMS a Pandemiei de Covid-19 și mai apoi declararea de către Președintele României prin Decret Prezidențial, începând cu 16.03.2020 a Stării de urgență, dacă nu gestionăm corect, vom intra într-o criză economică severă al cărei efect va fi dezastruos. Efectele virusului crează probleme majore firmelor din industrie”, spune Valer Blidar într-o scrisoare intitulată ”Pandemia ne crează mari probleme”.
În condițiile în care mai mult sau mai puțin oficialii români visează cai verzi pe pereți, referire făcută la grija unui ministru al actualului Guvern că România nu va fi în stare să preia producția relocată din China după îincheierea pandemiei, Blidar prezintă câteva probleme punctuale, dureroase. Care sunt acestea?
O mare parte din subfurnizori și-au întrerupt activitatea
„Pentru a ne continua activitatea am modificat programarea inițială a producției, astfel ca atunci când suntem blocați la un produs din lipsa unei componente, trecem imediat la produsul următor, efectuând și aici tot ce putem face, după care continuăm cu operațiile posibile de executat, astfel rămânerea în urmă la unele produse este compensată cu avansul în excuție la produsele următoare.
În acest fel producția fizică, ca valoare este realizată, dar livrările din această perioadă sunt amânate”, explică Blidar.
Totul pare bine, însă există câteva aspecte ce trebuie luate în considerare. Unul dintre acestea este implicarea băncilor finanțatoare a producției.
„Avem nevoie de înțelegere din partea finanțatorilor și mă refer în special la bănci, cu toate că în această perioadă, instituțiile statului ar trebui să-și modifice parțial unele prevederi, în sensul de a sprijini agenții economici, acum când mai sunt în viață și nu după ce nu se mai poate face nimic.
O formă de sprijin care poate fi aplicată imediat ar fi ca plata pentru livrarea unor produse să se poată face eșalonat în funcție de gradul de realizare a fabricației. Un produs care are un procent de execuție de 70-80% realizat să poată fi plătit un procent de circa 50% astfel fabricantul să-și asigure subzistența până la intrarea în normalitate”, propune el.
Informatizarea activităților, o altă problemă
Tinerii știu informatică dar nu știu să proceseze și folosească informațiile gestionate, cine știe aceasta nu știe informatică. Aceasta este o altă problemă identificată de Blidar.
„O altă problemă care pare salvatoare și susținută de toată clasa politică este legată de sistemul informatic la nivel național. Sigur, sună bine, dar dacă cel care recepționează mesajele este lipsit de experiență și singura lui calitate este că știe să folosească sistemul, înseamnă că totul este fie doar o pierdere de timp, fie un blocaj cu consecințe importante. Tinerii care știu informatică nu au experiență, iar vârstnicii care sunt profesioniști nu se pricep la informatică și uite așa ne încurcăm unii pe alții, astfel încât să nu iasă nimic.”
Informațiile sunt oferite deseori formal astfel încât cineva să bifeze îndpelinirea unei sarcini.
„Dacă soliciți o informație urgentă fie nu ți se răspunde, fie primești un răspuns care nu are nimic cu problema. În această perioadă de tranziție în implementarea acestui sistem este nevoie de o abordare responsabilă și eficientă, nu doar de una care dă bine la presă, iar pe lângă sistem este nevoie și de comunicare. De teorii suntem sătui. Cocoțarea unor tineri pe funcții înalte numai pentru că vin cu niște diplome pe care scrie nota 10, fără nicio experiență, este o mare eroare”.
Oamenii de afaceri de peste 65 de ani, închiși în casă?
O altă nemulțumire a industriașului este cea care spune că persoanele cu vârstă de peste 65 ani trebuie să iasă din casă doar două ore la prânz. Ca paranteză, patronul Astra Vagoane este născut în 1945, deci are venerabila vârstă de 75 de ani.
„Legat de anumite interdicții, ca distanțarea socială, izolarea în case și mai ales tratarea persoanelor cu vârsta de peste 65 ani otova, fără să faci anumite precizări sunt măsuri păguboase și nechibzuite. Am făcut o scurtă analiză a oamenilor de afaceri din industrie și am constatat că aproape toți au vârsta peste 65 ani, așa că ce ar trebui să facem, închidem industria?
Ordonanța Militară (3 parcă) teoretic exceptează chiar și persoanele de peste 65 ani de la programul prevăzut pentru această categorie. Nimeni nu știe însă, ce documente trebuie să prezentăm atunci când ne deplasăm în afara locuinței. Noi nu suntem salariați, dar suntem contribuabili importanți la bugetul statului și atunci nu ar fi normal să avem parte de puțin respect din partea autorităților și să nu fim vânați pe stradă ca infractorii?”, se întreabă el.
„Aud la TV despre anumite facilități acordate și încep cu returnarea TVA-ului. Apoi plățile de la Fondurile Europene dar și multe altele. Ori dacă aceste instituții și-ar face treaba așa cum ne promite Guvernul, nu am avea nevoie de alte ajutoare și ne-am putea plăti salariile și taxele fără amânări sau eșalonări la plată.”, conchide Blidar, președinte al grupului de firme Astra, unul dintre importanții producători de material rulant din România.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail