Site logo
19 septembrie 2021

Sâmbătă seară a sosit primul tramvai Bozankaya la Iași, din lotul celor 16 contractate de Municipalitate la finele anului trecut.

Fabrica din Turcia livrează 21 de asemenea tramvaie la Timișoara și 16 la Iași. Vehiculele sunt similare cu cele produse de PESA care a furnizat deja Iaşului şase tramvaie în baza unui alt contract, amintește Ziarul de Iași. Tramvaiele vor avea tot o capacitate de 230 de pasageri şi dotări de ultimă generaţie.

Primarul Mihai Chirica a semnat la finele anului trecut contractul pentru tramvaie Bozankaya. Contractul vizează achiziția a 16 tramvaie de la compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. Valoarea totală a achiziției este de 140 milioane de lei fără TVA (aproximativ 35 milioane de euro), respectiv 2,2 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Cele 16 tramvaie vor avea o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, podea 100% coborâtă și aer condiționat.

“Suntem onorați să semnăm acest contract. Este al doilea contract pe care îl avem în România, după cel de la Timișoara. Sunt absolut convins că va fi un proiect de succes și Iașiul va primi cele mai bune tramvaie”, declara la vremea respectivă Yigt Belin, Senior Executive in Business Development, Sales and Bidding al companiei din Turcia. Acum, a sosit tramvai Bozankaya la Iași.

Primul tramvai Bozankaya la Iași. Producătorul a livrat în mai multe orașe europene

Bozankaya a fost fondată în 1989 în Germania, ca o companie de cercetare și dezvoltare, după cum a scris Club Feroviar.

14 ani mai târziu, compania s-a extins în Turcia, unde a devenit rapid un puternic brand intern germano-turc, grație investițiilor sale în cercetare și dezvoltare. Compania și-a început activitatea în Turcia cu doar 20 de angajați, pentru ca numărul lor să ajungă acum la aproximativ 1.000, inclusiv aproape 100 de ingineri în centrul său de cercetare și dezvoltare. Bozankaya deţine trei fabrici în Ankara și una în Germania.

Compania deține drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor și tehnologiei produse în centrele sale, unde urmează să fie produse primele autobuze complet electrice pe bază de baterii și troleibuze, dar și garnituri de metrou și tramvaie.

În 2016 a fost livrat primul dintre cele 31 de tramvaie din contractul câștigat la Kayseri, care a devenit prima municipalitate metropolitană cu flotă de tramvaie cu podea coborâtă 100%, proiectată și fabricată local. Până la momentul actual, parcul de tramvaie din Kayseri a parcurs mai mult de cinci milioane de kilometri.

Aceste tramvaie de 33 m lungime, cu podea coborâtă și bi-direcționale, au cea mai mare capacitate dintre vehiculele din Turcia, din clasa sa, putând transporta peste 300 de pasageri. În plus, acesta este modelul de tramvai cu cea mai competitivă proprietate a costurilor totale (TCO – total cost ownership), cu tehnologie de înaltă calitate solicitată în Turcia.

Anul trecut, pentru orașul Antalya, destinația turistică preferată (inclusiv de români) a Turciei, a fost semnat un contract de livrare a 15 tramvaie cu podea coborâtă 100% și pe bază de baterii. Noile tramvaie din Antalya vor avea podea coborâtă pe toată lungimea vehiculului, o lățime de 2,65 m și o lungime de 32 m. Tramvaiele vor avea fiecare cinci module și trei boghiuri.

Dar livrările Bozankaya nu se limitează nicidecum la Turcia, ci au fost încheiate contracte și în țări din Europa Occidentală. Vehiculele electrice produse de compania germano-turcă se comercializează şi funcționează cu succes în Luxemburg și în orașe germane, precum Bonn, Bremen, Sylt, Salzgitter, Lübeck, Nordhausen, Neuss, Mainz, Fulda, Salza și lista ar putea continua.

Trei licitaţii câştigate în România

În ultimii ani, compania a devenit cunoscută şi în România, prin licitaţiile de tramvaie cu podea coborâtă 100% câştigate la Timișoara (16 + 24 de vehicule) și Iași (16 vehicule).

Tramvaiele cu podea coborâtă 100% de la Timișoara pot circula autonom, pe bază de baterii, fără catenară, pe o distanță de cel puțin 63 km, oferind mai multă flexibilitate în caz de reparații sau alte întreruperi accidentale ale rețelei electrice. Acest lucru permite, de asemenea, orașului Timișoara să extindă liniile de tramvai fără a fi nevoie să construiască linii catenare suplimentare. Această opțiune este atractivă pentru centrele istorice ale oricărui oraș, pentru ca vizibilitatea imobilelor de epocă să nu mai fie obturată de cabluri electrice, tehnologie care poate fi utilizată și pentru sistemul de troleibuz.

Acum, a sosit și primul tramvai Bozankaya la Iași.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share