Site logo
6 decembrie 2022

Primarul Nicușor Dan a declarat marți că se lucrează la hârtii pentru recepția tramvaielor Astra, dar nu a mai dat un termen, când vom vedea tramvaiele în circulație. Miercuri avem Comisia de recepție a tramvaielor Astra.

El a spus că dacă fostul primar Gabriela Firea ar fi procedat corect, Bucureștiul ar fi avut acum 100 de tramvaie.

 Miercuri avem Comisia de recepție a tramvaielor Astra

”Este o chestiune care nu ține de tramvaie, ci de hârtiile care trebuie făcute. A fost o ofertă pe care Astra a făcut-o când achiziția a fost demarată în 2018. Un tramvai are cam 20.000 de componente. Piața s-a schimbat de atunci și pentru orice modificare pe care au făcut-o față de oferta depusă trebuie să existe o aprobare și de la Autoritatea Feroviară, și de la noi, ca achizitor. Asta înseamnă un mare circuit de hârtii care s-a realizat în mare măsură până în acest moment”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă (minutul 6.00 în video).


Dan a spus că a fost o primă discuție luni dimineața la 8.30. „Ne-am reîntâlnit la ora 15 și ne reîntâlnim miercuri la ora 16.00”, a spus el. Vina pe care o are fostul primar Gabriela Firea în perioada 2018-2019 a fost că nu s-a făcut corect evaluarea. În momentul de față aveam 100 de tramvaie, Curtea de Apel a decis că a fost nelegală (atribuirea către Bozankaya – n.red.)”, a spus el.

Tramvaiele urmau să intre în circulație la 1 Decembrie

Recent, la emisiunea ”Drumurile Noastre” de la B1 TV, acționarul majoritar al Astra Vagoane Călători, Valer Blidar, a răbufnit și a spus că dacă noile tramvaie nu vor circula de 1 Decembrie el va opri producția acestora la Arad. A venit Ziua Națională și tramvaiele bucureștenilor stau tot în depou, ca piese de muzeu. Pentru că așa vrea Gabriela Firea să se răzbune pe Nicușor Dan, prin intermediul bucureștenilor.

La începutul lunii octombrie, Gabriela Firea a lansat un atac furibund cu acuzații nefondate la adresa succesorului său, Nicușor Dan, și a companiei Astra Vagoane Călători Arad.

„Noile tramvaie nu circulă încă prin București pentru că producătorul a folosit alte piese față de cele prezentate în oferta câștigătoare. În plus, tramvaiul nu poate fi scos pe șine pentru că nu are certificat de omologare tocmai pentru că detalii tehnice importante sunt diferite de cele prezentate în licitație. Și totuși, primarul general face presiuni enorme asupra comisiei de recepție pentru a le accepta. Tramvaiele ajunse în probe la București au alte motoare, cu o putere mai mică, față de cele prezentate în oferta trimisă Primăriei Capitalei în timpul licitației. Mai exact, motorul nu dezvoltă 120 kW, ci doar 100 kW. Piesa are un alt producător și, evident, un alt preț, mai mare decât cel declarat la licitație. Un fleac! Aceeași problemă a fost constatată de specialiști în cazul boghiului și al sistemului de acționare. Aceste piese extrem de importante și costisitoare diferă față de cele prezentate în oferta câștigătoare. Întrebarea este dacă având aceste piese ar fi obținut același punctaj în timpul licitației”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share