Magistrala 5 este cea mai nouă de pe rețeaua metroului bucureștean. Cu toate acestea, la fiecare ploaie mai zdravănă, ea se transformă într-o adevărată cascadă, care se acumulează în subteran în lacuri ce rivalizează cu Vidraru. Așa s-a întâmplat (nu pentru prima oară) și vinerea trecută, când am avut stații și dormitoare Metrorex inundate în Drumul Taberei.
Club Feroviar a intrat, în exclusivitate, în posesia unor filmări realizate în noaptea de joi spre vineri, 13/14 iunie 2024, la stația Valea Ialomiței (ce nume predestinat pentru sectorul hidrotehnic!) și la dormitoarele personalului Metrorex de pe Magistrala 5 a metroului din Capitală.
Da, a plouat puternic, a dat și cu grindină în București în urmă cu aproape o săptămână, însă asta nu poate fi o explicație pentru potopul biblic care s-a manifestat în subteran, la metrou.
Mai ales că, repet, este vorba de cea mai nouă magistrală din București, la proiectarea și construcția căreia ar fi trebuit să se aplice cele mai noi tehnologii.
Da, și la metroul din New York se mai inundă stațiile când se rup norii, dar acestea sunt construite în anii 1800.
Magistrala 5 de metrou, inaugurată de Iohannis și Orban în campanie electorală
Magistrala 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația și depoul Valea Ialomiţei, s-a deschis pentru călători pe 15 septembrie 2020, într-o zi de marţi, la prânz, cu 12 zile înainte de alegerile locale din acel an. La inaugurare au participat președintele Klaus Iohannis, premierul și ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Ludovic Orban, respectiv Lucian Bode, după cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.
Proiectul a vizat realizarea lucrărilor aferente secţiunii Râul Doamnei-Hasdeu (Operă), inclusiv staţia, depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei. Magistrala are o lungime de 7 km, 10 staţii, un depou, o galerie de legătură şi două staţii electrice subterane necesare pentru alimentarea cu energie electrică.
De la intenție până la inaugurare a durat o veșnicie. Studiul de Fezabilitate a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern 1419/2008, iar lucrările au început în 2012. Valoarea totală reactualizată a proiectului, pus în practică de o asociere condusă de italienii de la Astaldi (rebotezată WeBuild în urma falimentului), a depăşit 3,22 miliarde de lei.
Lucrările, oprite de un pesedist și de un liberal
Începute în forță în 2012, lucrările s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a decis să taie drastic fondurile alocate acestui proiect de investiții.
În Legea bugetului de stat pe 2013, la capitolul dedicat lucrărilor la Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate, s-au alocat 95 de milioane de lei, de cinci ori mai puțin decât cele 500 de milioane estimate pentru acel an de către Guvernul Ponta 1 la rectificarea bugetară din vara lui 2012.
În Guvernul condus de Victor Ponta (PSD), portofoliul Transporturilor era deținut de un liberal de frunte la acea vreme – Relu Fenechiu, condamnat ulterior pentru corupție. Agitația de pe șantier s-a redus brusc și, în câteva luni, nu a mai fost văzut niciun muncitor, pentru că Guvernul nu mai dădea bani.
După mai bine de un an de întârziere, proiectul a fost inclus pe finanțare nerambursabilă de la Bruxelles, în cadrul POS-T şi mai apoi aprobat pentru fazare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. Italienii de la Astaldi au dat în judecată Metrorex, cerând daune pentru întârzierea finanțării, pe care le-au și obținut în urma unei sentințe definitive, după cum am scris anul trecut.
Conducerea Metrorex dă vina pe sistemul de canalizare
Atât de mult pritocit, metroul din Drumul Taberei ar fi trebuit să fie la cele mai înalte standarde și nicidecum să se împotmolească în urma unei ploi de vară. Am adresat conducerii Metrorex un set de întrebări referitoare la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape o săptămână și într-un final a sosit și răspunsul, pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:
”În noaptea de 13/14.06.2024, din cauza căderilor masive de precipitații într-un timp scurt, sistemul de canalizare nu a mai făcut față cantităților mari de apă. Din cauza acestor condiții meteo severe, în stația de metrou Valea Ialomiței au ajuns cantități însemnate de apă. Apa a pătruns în spațiile publice și în spații tehnice unde există diverse echipamente (cabluri, transformatori etc). Precizăm că echipamentele nu au fost afectate.
Dispeceratul Central a avizat compania Apa Nova și ISU București pentru a interveni de urgență la sistemul de canalizare din stradă, în vederea preluării apei provenite din precipitații.
Echipele Metrorex au acționat operativ, apa din stația de metrou Valea Ialomiței fiind evacuată prin pompare, astfel încât să se poată efectua circulația călătorilor și a trenurilor în siguranță, în ziua imediat următoare. Totodată, s-a apelat și la intervenția firmei de curățenie pentru a efectua salubrizarea spațiilor publice și tehnice ale stației de metrou.
Menționăm faptul că au fost înștiințate instituțiile implicate și administrația locală, pentru luarea măsurilor necesare în vederea efectuării unor revizii la sistemul de canalizare și preluare a apei pluviale, a identificării unei soluții optime în scopul asigurării unui drenaj eficient al apei pluviale dinspre accesul stației de metrou Valea Ialomiței înspre stradă. De asemenea, s-a solicitat toaletarea copacilor din zona adiacentă stației de metrou, pentru a se evita posibilitatea înfundării sistemelor de preluarea a apei”.
Întrebări rămase fără răspuns
Trei întrebări au rămas însă fără răspuns din partea conducerii Metrorex, și anume de ce pe alte magistrale nu s-au produs asemenea inundații în noapte de 13/14 iunie 2024, dacă sunt cumva deficiențe de proiectare/execuție din partea constructorului și dacă se poate îndrepta Metrorex împotriva acestuia, pe cale legală.
Râmâne de văzut dacă la următoarea ploaie vom avea din nou stații și dormitoare Metrorex inundate pe Magistrala 5.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail