Ia românească şi Semmeringul bănăţean au fost promovate de cărăşeni în acest sfârşit de săptămână pe calea ferată Oravița-Anina.
Este vorba despre cea de-a treia ediţie a evenimentului dedicat iei româneşti în tren, manifestare specifică, organizată anual în Banatul de Munte pe relaţia CF Oraviţa-Anina, notează Radio Reșița.
Anul acesta acţiunea a avut loc sâmbătă, 19 iunie, în mai multe locaţii din Oraviţa şi Anina, dar şi pe traseul celei mai vechi căi ferate pe traseu montan din România. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia “Cultură şi Fapte Bune” din Reşiţa, Centrul Universitar “Babeş-Bolyai” şi promotorul iei româneşti în Banatul de Munte, jurnalistul Vasile Neamţu.
Ia românească şi Semmeringul bănăţean. La acțiune au participat 200 de persoane
”La îndemnul Lilianei Gherle (reprezentantul Asociaţiei Cultură şi Fapte Bune din Reşiţa, coordonatorul principal al acţiunii – n.red.), împreună cu profesori de la Universitatea Eftimie Murgu, cu zeci de reșițeni, cu toții s-au adunat și au urcat în tren pentru o excursie de minivacanță de Rusalii și pentru a convinge autorităţile că ia românească și această minune a tehnicii bănățene trebuie să existe mai departe. În jur de 200 de oameni îmbrăcați în ii au plecat la Gara Anina, au urcat în tren și au arătat că uniți, oamenii reușesc să miște lucrurile”, a scris pe contul său de YouTube, unde a postat și filmarea, Vali Popovici, culinar bănățean.
Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. Locomotiva și vagoanele s-au oprit pentru câteva minute pe cel mai înalt și lung viaduct – moment în care turiștii au coborât pentru a admira peisajul și a face fotografii. Apoi, drumul a continuat până la Oravița – cea mai veche gară din țară, construită cu peste 250 de ani în urmă.
Linia ferată Oravița – Anina este cea mai veche și cea mai spectaculoasă cale ferată montană din Sud-Estul Europei, cu peisaje fabuloase, pe acest traseu existând 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte în peste două treimi (21 de kilometri) din întregul traseu. Trenurile au în componență două vagoane. (A.B.)
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail