Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, responsabil cu coordonarea domeniului feroviar, a făcut o comparație între cum se circulă pe calea ferată Brașov-Sighișoara, tronson aflat în curs de modernizare, și pe tronsonul deja modernizat Sighișoara-Simeria. Lucrările de modernizare pe Sighișoara-Simeria au redus durata călătoriei cu o oră și 26 de minute și este de așteptat ca între Brașov și Sighișoara călătoria să dureze cu aproape două ore și jumătate mai puțin după finalizarea șantierului.
Viteza trenurilor pe tronsonul Brașov-Sighișoara abia dacă atinge pe unele porțiuni 60 km/oră, în vreme ce pe tronsonul deja modernizat Sighișoara-Simeria, aceasta poate ajunge până la aproape de 150 km/oră, potrivit unui grafic publicat de Ionuț Săvoiu.
”Graful de viteză (speed chart) pe tronsonul Brașov-Sighișoara vs. tronsonul Sighișoara-Simeria deja modernizat”, a scris oficialul de la Transporturi pe pagina sa de Facebook.
Într-o altă postare, Săvoiu a distribuit o filmare din Tunelul Turdaş (cu lungimea 780 m), despre care a scris că este primul tunel din România construit după 1990 pe tronsonul feroviar modernizat Sighișoara-Simeria. Filmarea o puteți urmări AICI.
Secretarul de stat a fost prezent pe 5 martie la ceremonia organizată de constructorul elen Aktor cu ocazia pornirii primului TBM, „Eleni”, de pe șantierul liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara, în zona Racoș-Ormeniș, județul Brașov. La Racoș va avea loc joi vizita tehnică din cadrul Conferinței de Infrastructură Club Feroviar 2024, eveniment de top care va începe miercuri la Poiana Brașov.
Calea ferată Brașov-Sighișoara, modernizată de Asocierea Railworks
CNCF CFR SA și Asocierea Railworks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat pe 5 martie 2020 contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara, respectiv Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, cu o lungime de 86 de kilometri. Semnarea contractului a avut loc după soluționarea în justiție a contestațiilor, care a durat aproape patru ani (timp în care lucrarea ar fi putut fi deja finalizată).
Pe lotul 2, Apața-Cața, Asocierea Railworks a fost desemnată câștigătoare a licitației în luna decembrie 2019. Oferta câștigătoare a avut un preț de 2,72 miliarde lei, inferior celui propus de FCC – Astaldi, respectiv 2,84 miliarde lei și celui al turcilor de la Alsim Alarko, 2,85 miliarde lei. Contractul a fost semnat în 2020, după soluționarea contestațiilor.
Lucrările pe secțiunile 1 și 3 sunt realizate în proporție de 25,14%, conform celor mai recente date publicate de CNCF CFR SA (aferente lunii ianuarie 2024), așa cum a scris recent Club Feroviar. Pe lotul 2, Apața-Cața, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 21,50%.
Ioan Pintea, fost director general al CNCF CFR SA, estima că după modernizare pe tronsonul Brașov-Sighișoara (128 km) se va circula cu 160 km/oră, iar timpul de parcurs se va reduce semnificativ, de la trei ore și 13 minute la doar 45 de minute.
Modernizarea pe Sighișoara-Simeria, realizată pe cinci secțiuni
În ceea ce privește modernizarea tronsonului feroviar Sighișoara-Simeria, ea a fost împărțită în cinci secțiuni, pe care au lucrat mai mulți constructori, astfel:
- Simeria-Vințu de Jos 42,26 km Swietelsky
- Vințu de Jos-Coșlariu 33,02 km Impressa Pizzarotti & C S.p.A Italia
- Coșlariu-Micăsasa 36,645 km Asocierea Aktor – Arcada
- Micăsasa-Ațel 29,624 km Asocierea FCC Construccion SA – Alpine BAU GmbH – AZVI SA – Straco Grup SRL
- Ațel-Sighișoara 25,314 km Asocierea FCC Construccion SA – Alpine BAU GmbH – AZVI SA.
Tunelul Turdaș, deschis circulației în 2019. Cum a scăzut timpul de parcurs
Tunelul Turdaș a fost pus în circulație în noiembrie 2019, după patru ani de lucrări executate de Arcada Company. Tunelul este unul dintre cele mai spectaculoase din România, fiind realizat în totalitate în curbă și este primul din țara noastră construit prin metoda tranșee complet deschisă.
Între timp, lucrările pe Sigihișoara-Simeria au fost recepționate. Durata călătoriei între Sighișoara și Simeria (luând ca referință trenul IR 346 Dacia, București Nord-Wien Hauptbahnhof) a scăzut de la trei ore și 13 minute în 2020, la două ore și 29 de minute în 2021, două ore și 17 minute în 2022, o oră și 58 de minute în 2023, la o oră și 47 de minute în prezent.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail