Site logo
15 iunie 2020
faliment la CFM divizarea Căii Ferate a Moldovei proiectele feroviare din Republica Moldova Linia Anticorupție la Calea Ferată

Miroase a faliment la CFM, dă de înțeles fostul director al întreprinderii de stat din Republica Moldova Iurie Topală. Calea Ferată din Moldova riscă să-și sisteze activitatea în jumătate de an, spune el. Guvernul de la Chișinău a aprobat recent Codul Transportului Feroviar, care prevede divizarea întreprinderii, după modelul din România.

Adrian Bărbulescu

faliment la CFM

Calea Ferată din Moldova riscă să nu poată rambursa creditul pentru cele 12 locomotive achiziționate dintr-un împrumut de 110 milioane de euro ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a situației financiare precare a întreprinderii. Asta susțin fostul director al întreprinderii Iurie Topală, dar și consilierul prim-ministrului, Oleg Tofilat.

Faliment la CFM, dacă statul nu dă bani

Situația financiară a Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei nu este deloc îmbucurătoare, ea fiind agravată și de scăderea drastică a traficului de mărfuri, pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus de tip nou.

”Calea ferată e o întreprindere sensibilă. Marfa cea mai multă venea din Rusia, Ucraina, adică din fostul spațiu sovietic (…) Fără o injecție de la stat, în maximum jumătate de an calea ferată și-ar putea sista activitatea”, a declarat Iurie Topală pentru Mold Street.

Nu sunt bani pentru achitarea creditului pentru locomotive

O mare problemă este ridicată de achitarea creditului contractat pentru achiziționarea a 12 locomotive produse în Kazahstan.

”Există oare riscul ca Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova să nu fie în stare să achite locomotivele? Sunt chestiuni interne, endogene, asupra cărora poate influența managementul de la calea ferată sau statul, dar sunt și chestiuni exogene, care sunt în afara controlului autorităților. Partea exogenă ține de piață: va fi oare suficientă cerere? Aici e greu de pronunțat, pentru că principala marfă transportată de CFM în ultimul an a fost minereul de fier pe coridorul sudic, din Ucraina către Galați, în România”, a declarat Oleg Tofilat.

El a adăugat că este nevoie de reformarea CFM, prin separarea în câteva întreprinderi distincte. Locomotivele ar urma să fie preluate de o asemenea întreprindere și puse gaj la Ministerul Finanțelor. Calea Ferată din Moldova are imperioasă nevoie de locomotive. Din cele 139 pe care le deține, 134 și-au depășit durata de exploatare.

Guvernul a aprobat divizarea CFM

Guvernul Republicii Moldova a aprobat pe 11 iunie proiectul Codului Transportului Feroviar, implementând parțial mai multe directive și regulamente ale Uniunii Europene. Codul presupune separarea activităților de întreținere a infrastructurii feroviare de activitățile de transport de marfă și pasageri.

Administratorul infrastructurii feroviare va avea sarcina de a distribui transparent și nediscriminatoriu capacitățile infrastructurii pentru operatorii de transport feroviar. Potrivit Guvernului de la Chișinău, va fi eliminat monopolul în domeniul transportului feroviar și vor fi deschise oportunități investiționale pentru companiile interesate.

Totodată, va fi instituită Autoritatea Feroviară și un organ specializat în investigarea accidentelor și incidentelor în domeniul feroviar, naval și aerian. Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată în societăți pe acțiuni specializate în administrarea infrastructurii feroviare, în transport feroviar de marfă și pasageri.

Autonomie financiară pentru operatori și administratorul infrastructurii

Administratorul Infrastructurii și întreprinderile feroviare sunt independente între ele în ceea ce privește conducerea, administrarea și controlul intern al activităților sale administrative, economice și contabile, se precizează în actul normativ aprobat de Executivul de la Chișinău.

Astfel, întreprinderile feroviare și administratorul infrastructurii vor avea autonomie financiară și vor deține conturi bancare în instituțiile financiare și după caz, conturi bancare în Contul Unic Trezorerial al Ministerului Finanțelor. Întreprinderile feroviare și Administratorul Infrastructurii pot avea forma organizatorico-juridică de societate pe acțiuni, societate cu răspundere limitată sau întreprindere de stat.

În ceea ce privește infrastructura feroviară, ea este proprietate din domeniul public al statului, finanțată parțial din bugetul de stat. Administratorul Infrastructurii trebuie să dețină o autorizație de siguranță, emisă în conformitate cu prevederile legale.

Acum, rămâne de văzut dacă va putea fi evitat pericolul de faliment la CFM.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share