Site logo
17 iulie 2020
selfie pe tren

Poliția Română și Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA nu mai vor selfie pe tren și au lansat vineri o campanie de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zonele feroviare. Cu acest prilej, a fost pus în circulație, atașat la trenul IR 1928, Sibiu-Constanța, un vagon inscripționat cu însemnele campaniei.

Adrian Bărbulescu

selfie pe tren

În ultimii doi ani și jumătate, peste 50 de persoane au fost electrocutate prin arc electric, dintre care 24 erau minori. În prima jumătate a anului în curs, zece persoane au suferit arsuri prin electrocutare la calea ferată, ultimul caz fiind înregistrat chiar zilele trecute, a spus comisarul șef Laurențiu Petrache, adjunctul șefului Poliției Transporturi.

Traume grave de la selfie pe tren

Organizatorii campaniei au subliniat faptul că o fotografie făcută pe acoperișul trenului poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 de volţi). Este important de știut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, chiar și de la o distanță de 1,5 metri, iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave.

Selfie pe tren, o acțiune extrem de riscantă

„În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori, au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren. Dorința de faimă, în special pe rețele sociale, coroborată cu potențialul de risc victimal crescut al acestora, a condus la acest deznodământ tragic. Prevenirea victimizării minorilor este o prioritate pentru Poliția Română. Prin această campanie, încercăm să-i prevenim cu privire la riscul la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile/vagoanele staționate în gări sau depouri sau pe cele dezafectate; riscul de electrocutare este foarte mare. Ne dorim ca tot mai mulți tineri să conștientizeze cât de riscante sunt astfel de acțiuni, să înțeleagă pericolul generat de fenomenul arcului electric și să le transmită și prietenilor lor aceste informații, pentru a fi cu toții în siguranță. Aceasta este prioritatea zero a campaniei noastre, să conștientizăm riscurile și să nu urcăm niciodată pe vagoanele unui tren. Să nu uităm: un selfie pe tren nu va lua like-uri, ci vieți”, a declarat comisarul șef de poliție Sorin Stănică.

O campanie similară a avut efect în 2000

Prezent la eveniment, doctorul Dan Enescu de la Spitalul de Copii Gigore Alexandrescu din București a amintit faptul că o campanie asemănătoare a mai avut loc și în 2000.

”După un an și jumătate, am ajuns la zero, de la 17-20 de cazuri pe an. Însă până am terminat, a apărut o altă generație, care și ea trebuie conștientizată”, a spus chirurgul.

Material video de conștientizare

Campania ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți” se desfășoară la nivel național, în perioada 17 iulie 2020 – 31 ianuarie 2021, iar pe parcursul acesteia un vagon de călători  personalizat cu însemnele campaniei (vizual și mesaj) va fi atașat trenurilor care circulă în țară, pentru a transmite mesajul preventiv.

Pe traseul pe care va circula vagonul personalizat, polițiștii vor organiza evenimente publice în gări, astfel încât adolescenții și tinerii să înțeleagă mai bine care sunt riscurile la care se expun atunci când încearcă să facă o fotografie pe tren sau când nu respectată regulile de conduită în incinta stațiilor de cale ferată, triajelor și zonelor adiacente.

De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la public, a fost realizat un material video care prezintă, într-un mod simbolic, efectele electrocutării asupra a trei emoticoane.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share