Site logo
15 noiembrie 2022

La doar câteva zile după ce Asociația Pro Infrastructura a criticat proiectul de modernizare a Timișoara – Ronaț în municipiu, primarul Dominic Fritz, pare a-și fi însușit criticile. La nivel de randare (reprezentare 3D) totul arată bine, pe teren nu.


Edilul Timişoarei a vorbit marți (minutul 7 în clipul video), mai degrabă cu îngrijorare, despre un proiect major de modernizare al CFR SA, care include şi modernizarea căii ferate din oraş, care leagă Gara de Est de Ronaţ, potrivit pressalert.ro.

Dominic Fritz consideră că părţile implicate, minister, constructor şi CFR SA, trebuie să se consulte cu Primăria Timişoara pentru ca viitorul proiect să nu producă deservicii cetăţenilor, printr-o eventuală blocare şi mai mare a oraşului pe axa Nord-Sud. „A fost semnat, după cum bine ştiţi, domnul ministru Grindeanu a semnat un proiect de o importanţă strategică uriaşă pentru Timişoara. Modernizarea căii ferate pe tronsonul Gara de Est-Ronaţ, un contract în valoare de 4,1 miliarde de lei. Mi se pare că prea puţin a fost discutat acest proiect în Timişoara. Şi încă prea puţini, poate unii înţeleg cât de mult ne va afecta aici în Timişoara. Este un proiect unde se vor dubla liniile de tren în Timişoara, în anumite părţi se va construi şi un zid şi este o investiţie atât de importantă, că va impacta felul în care trăim în Timişoara şi ne mişcăm în Timişoara pentru următorii 100-150 de ani. Poate să meargă într-o direcţie bună, dacă va fi făcut bine, şi va conecta Timişoara de Europa şi restul României.

O linie care împarte orașul în două

Dacă proiectul e făcut prost are potenţialul să blocheze Timişoara, să afecteze puternic traficul de maşini, biciclişti şi pietoni şi va despărţi şi mai mult nordul de sudul Timişoarei. Acesta e motivul de ce, după ce acum a câştigat o firmă pentru proiectarea tehnică şi execuţie, de ce noi, ca Primăria Timişoara, eu, ca primar, vom urmări îndeaproape şi acest proiect. Vreau să spun foarte clar că ne aşteptăm la o deschidere maximă şi din partea ministerului, şi din partea CFR-ului, şi din partea proiectantului pentru perspectiva locală, a cetăţenilor şi municipiului. Vreau să atrag atenţia asupra câtorva aspecte, pe care urmează să le discutăm cu proiectantul, CFR şi Ministerul Transporturilor. Îmi amintesc că până acum avem doar un studiu de fezabilitate, în următoarele şase luni se lucrează la proiectul tehnic. Așadar, următoare şase luni vor fi decisive pentru cum va arăta Timişoara în următorii 150 de ani”, a declarat Dominic Fritz. Primarul Fritz a adăugat că trebuie clarificate aspecte ca: subtraversările şi pasajele pentru traficul auto, precum şi pentru pietoni, sensul giratoriu suspendat la Baader, aproape de Gara de Est, „unde încă nu e foarte clar cum se va încadra în trama stradală existentă, cum se va integra cu străzile existente, descărcarea traficului etc.” şi „e absolut urgentă nevoia de clarificare a toate aceste detalii împreună cu Primăria Timişoara”, „arată bine în randări, dar detaliile tehnice trebuie discutate”.

Reamintim că în urmă cu două zile Asociația Pro Infrastructura a criticat implementarea proiectului la nivelul Timișoarei, afirmând că nu a existat o consultare între primărie și CFR SA și că nu a fost luat în calcul potențialul transportului feroviar pentru dezvoltările moderne metropolitane.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Cart

Coș

Share