Că România are nevoie de refacția căii ferate pe mii de kilometri nu mai este o noutate pentru nimeni. Pe sectoare întregi din infrastructura feroviară românească șinele sunt vechi (unele chiar și de aproape 100 de ani) și deteriorate, în unele locuri mai accentuat, din cauza uzurii induse de materialul rulant.
Soluția utilizată în prezent în România este înlocuirea șinelor care prezintă un grad avansat de uzură cu unele noi, ceea ce însă constituie un demers costisitor și de durată, iar acolo unde linia este simplă necesită închiderea circulației, fapt ce generează neplăceri pentru călători și pierderi pentru transportatorii de marfă.
Dar România are la îndemână și tehnologii moderne de refacție a căii de rulare, folosite pe scară largă în alte țări. Una dintre cele mai performante tehnologii pentru reprofilarea șinelor de cale ferată este propusă de compania austriacă Linsinger, cu o experiență de peste 80 de ani în domeniul frezării și polizării șinelor de cale ferată. Firma Linsinger este reprezentată în România de către compania Leonard Import Export SRL, care oferă sprijinul necesar pentru introducerea tehnologiei de reprofilare, respectiv de mentenanță la șinele de cale ferată.
Primul tren de frezat șine a fost prezentat de firma austriacă Linsinger Maschinenbau în urmă cu 25 ani. Pe scurt: trece trenul de lucru și în urma lui șina este ca nouă, fiind reprofilată. Defectele apar în linie curentă, dar mai ales în dreptul schimbătoarelor de cale sau al trecerilor la nivel, unde forțele exercitate pe suprafața șinei sunt mult mai puternice.
Trenul de lucru reînnoiește linia ferată prin frezarea și șlefuirea ciupercii șinei. Acesta are roți de prelucrare cu sute de ”cuțite”, care pur și simplu ”bărbieresc” mici părți din șină, iar acest lucru se desfășoară cu viteză redusă, astfel încât să poată fi eliminate toate defectele în urma trecerii trenului de lucru. Operațiunile de șlefuire și frezare asigură o linie reînnoită, ceea ce conferă o călătorie mult mai rapidă, confortabilă și silențioasă pentru toate trenurile.
Tehnologia Linsinger Rail Milling Trains (trenuri de frezare a căii) pentru refacția căii ferate, renumită pe plan mondial
Este vorba de așa-numitele ”Milling trains”, trenuri de prelucrare prin frezare și șlefuire a șinelor. Tehnologia Linsinger Rail Milling Trains este renumită în întreaga lume ca fiind cea mai eficientă soluție de prelucrare a șinelor în mod continuu.
Ea poate fi utilizată nu numai la șinele de cale ferată, ci și la cele de metrou și de tramvai. O precizare esențială, având în vedere că șinele de tramvai, bunăoară, prezintă deformări chiar vizibile cu ochiul liber nu numai în București, dar și în multe alte orașe din țară.
Firma Linsinger este reprezentată în România de către compania Leonard
Import Export SRL, care oferă sprijinul necesar
pentru introducerea tehnologiei de reprofilare, respectiv de mentenanță
la șinele de cale ferată.
Șansa oferită de PNRR pentru repararea căii ferate din România
Prin vocea decidenților politici, România a anunțat că în Planul Național de Redresare și Reziliență va fi inclusă și achiziționarea de trenuri de lucru pentru refacția căii ferate. O oportunitate pentru reînnoirea infrastructurii feroviare din țara noastră, aflată în mare parte într-o stare avansată de degradare.
Dincolo de proiectele gigant de modernizare a unor sectoare de pe Coridorul IV Paneuropean, aflate în diverse stadii, se impun intervenții susținute și asupra restului rețelei. Acest lucru este acum posibil grație Mecanismului European de Redresare și Reziliență, care a primit recent undă verde de la Bruxelles. Mai exact, vom primi bani europeni pentru proiecte ”verzi”, iar transportul feroviar este primul care se încadrează în această categorie. Trenurile de lucru sunt disponibile în ofertele producătorilor europeni, inclusiv în cea a Linsinger, banii europeni vor fi și ei disponibili cât de curând, iar singurele ingrediente de care mai este nevoie sunt voința politică și capacitatea administrativă.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail