Site logo
14 aprilie 2023

Marian Dascălu, mecanic de locomotivă și creator al unui simulator de condus locomotiva prezintă într-un clip postat pe Youtube manevrele ce trebuie făcute în situația în care viteza locomotivei scapă de sub control, situație similară cu cea de la Galați când o locomotivă a lovit o garnitură, accident soldat cu un deces. Sunt „aspecte personale”, precizează el. Un mecanic de locomotivă explică manevrele.

Mecanic de locomotivă explică manevrele

Clipul mecanicului de locomotivă este util și prin prisma faptului că prezintă celor neinițiați posibilitățile tehnice de la bordul locomotivei de a reacționa în cazul unei accelerări necontrolate. Punctual, Dascălu arată succesiunea manevrelor ce trebuie făcute, limitele și posibilitățile existente.

Dascălu demontează și ideea multor persoane că e suficientă o simplă acționare a sistemului de frânare pentru a opri locomotiva mișcată de motoare puternice. Intertitlul ne aparține.

Trist: Mecanicii de locomotivă nu sunt instruiți asupra procedurilor în caz de urgență

Într-un comentariu postat la clipul său, Dascălu detaliază: „În cabina fiecărei locomotive în circulație, la noi există o schema sinoptică pentru cazul în care mecanicul devine inapt. Acest document este o înșiruire de proceduri pentru decuplarea sursei de energie și menținerea pe loc a trenului.
Mecanicii de locomotivă nu sunt instruiți asupra procedurilor în caz de urgență, adică ce comenzi să prioritizeze, deci înșiruirea executată de mine în filmulet poate fi interpretată pe bună dreptate, ca fiind cea mai eficientă. Practic, secvența de urgență se face la aprecierea personală a fiecărui mecanic și nu în baza unei proceduri discutate și exersate. Însă cuplarea frânelor (două la număr) și decuplarea de sursa de energie tot ar rămâne, deci tot ar fi trei pași de executat vis-a-vis de o singura apăsare la construcțiile de vehicule mai noi. În clip, mă refeream la dispozitiv anti-blocare roti, WSP (Wheel Slip Protection). Acest sistem presupune analiza computerizată a accelerației fiecărei osii individual și controlul individual al unor supape de descărcare a cilindrilor de frână. Din cauza configurației timoneriei de frână la locomotivele EA și EC și din cauza sistemului de frânare care nu permite descărcarea individuala a fiecărei osii, blocarea (la frană) sau patinarea (la demaraj), există un aspect de știut în exploatarea acestor locomotive. Suplimentar, aceste locomotive nici măcar nu au traductoare de turație (encodere) pe fiecare osie, deci mecanicul, în afară de sunetul specific și trepidațiile asociate blocării osiilor, nu are altă indicație asupra comportamentului dinamic al locomotivei când astfel de fenomene se petrec”, scrie mecanicul de locomotivă.

Marian Dascălu este creatorul unui simulator de conducere a locomotivei despre care Club Feroviar a scris aici, dar care, din păcate, a fost primit cu scepticism și rezervă de către CFR Călători și CENAFER.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Share