Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. În sistemul feroviar ar urma să primească astfel de facilități doar angajații Ministerului Transporturilor, Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Autorității Feroviare Române (AFER) și CENAFER. Nu și ceferiștii de la companiile de stat, pentru că nu sunt bani.
„Instituţiile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, se arată în textul propunerii de act normativ postată în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care modifică o ordonanţă mai veche privind acordarea tichetelor (OUG nr 8/2009).
Voucherele de vacanţă aferente anilor 2022 – 2026 vor fi emise doar pe suport electronic. „Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2026 este de circa 8,65 miliarde lei. Voucherele se vor acorda cu încadrare în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul aprobat pe fiecare an în parte”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
De asemenea, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise între ianuarie 2020 şi decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2022.
La CFR Călători se decontează biletele de odihnă și tratament
Toate bune și frumoase, numai că nu toți cei angajați la stat vor beneficia de această facilitate de plată a concediului în structurile de cazare din România, fie ele hoteluri sau pensiuni.
În cazul nostru, vouchere de vacanță vor primi doar angajații Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ai ARF, AFER și CENAFER. De altfel, ceferiștii angajați la societățile feroviare de stat nu au primit nici în ultimii ani asemenea vouchere.
La CFR Călători, singura facilitate este decontarea unei anumite părți din contravaloarea biletelor de odihnă și tratament, din fondul de cheltuieli sociale de 5% din fondul de salarii. Nici vorbă de vouchere pentru vacanță. Însă, așa cum vom vedea în cele ce urmează, angajații operatorului feroviar de stat de transport de călători pot fi considerat un caz fericit.
Florea Dobrescu: „La noi nu s-au mai dat de două luni tichetele de masă, de unde vouchere de vacanță?”
La Compania Națională de Căi Ferate CFR SA situația este mai puțin roză, tocmai din cauza datoriilor pe care CFR Călători le are la plata Tarifului pentru Utilizatea Infrastructurii (TUI).
„Ar fi bine să se dea și la noi, dar la compania de infrastructură nu s-au mai dat de două luni tichetele de masă, de unde vouchere de vacanță? CFR Călători are la noi o datorie de peste 340 milioane de lei. Dacă am recupera măcar o parte din acești bani, alta ar fi situația. Privații își plătesc datoriile, ei nu”, a declarat pentru Club Feroviar Florea Dobrescu, președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier.
El a precizat că nici din fondul social nu pot fi decontate biletele de odihnă și tratament: „Valoarea fondului a scăzut de la 30 milioane de lei în 2019 la 11 milioane de lei în anul în curs. Din acești bani abia acoperim ajutoarele de înmormântare și alte cheltuieli, nu mai ajung bani și pentru concedii”.
Iulică Măntescu: La CFR Marfă fondul social s-a tăiat drastic, nu sunt bani pentru decontarea concediilor
La CFR Marfă situația este și mai critică. Fondul social s-a redus drastic în ultimii ani, din cauza problemelor financiare, iar acum a ajuns să reprezinte doar 0,5% din fondul de salarii, după cum a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.
Din acești bani, se plătesc ajutoarele de deces și primele de Paști și Crăciun, în valoare de maximum 150 de lei fiecare. De vouchere pentru vacanță nici pomeneală.
„Voucherele ar trebui să se dea la toate instituțiile și firmele, fie ele de stat sau private, pentru că fac bine economiei. Însă la noi nu sunt bani. De ani buni nu s-au mai decontat biletele de odihnă și tratament ale salariaților”, a spus liderul sindical.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail