Slide


PARTENERI:

CSN Meridian îi cere lui Ciolacu să intervină pentru aplicarea Statutului la CFR Călători

By

Confederația Sindicală Națională Meridian îi cere premierului Marcel Ciolacu, printr-o adresă depusă la registratura Guvernului, să intervină pentru aplicarea Statutului personalului feroviar la CFR Călători.

CSN Meridian s-a adresat prim-ministrului în virtutea faptului că Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), condusă de Rodrigo Maxim, este afiliată la această confederație.

”În condițiile în care Legea nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar a trecut prin Parlament de două ori și a fost prorogată de Guvernul României tot de două ori, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, la solicitarea organizațiilor sindicale, a insistat ca această lege să fie aplicată de la 01 iulie 2023 pe baza unei Grile de salarizare negociate la SNTFC CFR Călători SA. Din păcate, chiar și acum, cu susținerea puternică a ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Statutul Personalului Feroviar nu poate fi aplicat corect fără un Buget de Venituri și Cheltuieli corespunzător”, se arată în documentul menționat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


50 de milioane de lei costă aplicarea Statutului la CFR Călători

Aici se amintește faptul că FSTFR a înaintat conducerii ministerului un document prin care se aduce la cunoștință nevoia de a urgenta aprobarea BVC pe 2023 al SNTFC CFR Călători SA cu 50 de milioane de lei în plus față de propunerea venită din partea administrației, astfel încât să fie posibilă ierarhizarea în grila de salarizare ce trebuie negociată în luna iulie 2023 și aplicată cel târziu la 1 Decembrie.

”Viitorul SNTFC CFR Călători SA și capacitatea acestei companii de a se menține în piața de transport feroviar de pasageri depind într-o mare măsură și de politica salarială și de aplicarea completă a Statutului Personalului Feroviar. Grila de salarizare din Anexa nr.l din CCM în vigoare la CFR Călători până la 31 decembrie 2023 nu a fost aplicată corect, deoarece aceasta trebuia să fie bazată începând de la 01 iulie 2023 pe formula de calcul dată prin: salariul ceferistului este egal cu produsul dintre salariul minim brut pe economie și coeficientul de ierarhizare K ce se stabilește pentru fiecare funcție în parte în conformitate cu pregătirea și gradul de responsabilitate pe care o are fiecare funcție în parte și a generat foarte multe nemulțumiri ale majorității ceferiștilor, deoarece aceștia nu pot fi de acord cu un salariu de bază unic de 4.500 lei brut la toate funcțiile de execuție de la CFR Călători și cu un alt salariu de bază unic de 6.600 lei brut la majoritatea funcțiilor TESA cu studii superioare. Nemulțumirile iau amploare pe fiecare zi ce trece din luna iulie 2023 și din cauza acestora este posibil să se ajungă la perturbarea circulației trenurilor de călători ale SNTFC CFR Călători SA spre sfârșitul lunii iulie 2023, în plin sezon estival”, se arată în adresa semnată de președintele CSN Meridian, Ion Popescu.

Mecanicii vor pleca la CFR Marfă, unde au salarii mai mari

În scrisoare se mai arată faptul că grila de salarizare aplicată începând cu luna iulie 2023 reduce semnificativ eficiența angajaților, deoarece, de exemplu:

  • ceferiștii care au pregătire și grad de responsabilitate diferit la fiecare funcție în parte au același salariu de bază de 4.500 lei brut la toate funcțiile de execuție și de 6.600 lei brut la majoritatea funcților TESA cu studii superioare;
  • mecanicii de locomotivă debutanți sau cei care se vor angaja de acum înainte nu mai au niciun motiv să avanseze ca mecanic de locomotivă de manevră și ulterior ca mecanic de locomotivă de drum, pentru că au același salariu de bază, iar CFR Cltori va fi nevoită să renunțe la trenuri, pentru că nu va avea cine să le conducă;
  • mulți alți mecanici de locomotivă cu experiență de la CFR Călători vor pleca la CFR Marfă, unde salariul de bază este cu 1.000 de lei mai mare decât la CFR Călători, deși s-a aplicat aceeași Lege nr. 195/2020 de la 01.07.2023, sau vor pleca la alți operatori de transport feroviar de călători privați, unde salariul de bază al unui mecanic de locomotivă de drum este mai mare cu peste 1.500 de lei decât la operatorul feroviar de stat.

”Având în vedere aspectele mai sus semnalate, vă adresăm rugămintea de a lua măsurile urgente care se impun în vederea aprobării Bugetului de Venituri și Cheltuieli al SNTFC CFR Călători S.A. pe anul 2023 pentru a evita degradarea performanței economice a acestei companii și asigurarea condițiilor de viață și de muncă ale salariaților prin aplicarea completă corectă a Legii privind Statutul Personalului Feroviar”, se arată în finalul adresei.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share