Site logo

Mecanicul de Locomotivă este o persoană capabilă și autorizată să conducă trenuri, inclusiv locomotive, locomotive de manevră, trenuri pentru lucrări de infrastructură, vehicule feroviare de întreținere sau trenuri pentru transportul feroviar de pasageri ori de mărfuri în mod autonom, responsabil și în siguranță – așa definește CENAFER, unul dintre partenerii CFiR în proiectul Focus Carieră, această meserie.

Mecanicul de Locomotivă, în opinia Grup Feroviar Român – unul dintre operatorii de transport feroviar care ne-au susținut în realizarea acestui material, este un bun cunoscător al ”secretelor” profesionale (înscrise în instrucțiunile și reglementările specifice), un om lucid, echilibrat și modest care știe bine că în spatele oricărei “minuni” se află muncă și disciplină.

Procesul de calificare/certificare și atribuțiile postului de Mecanic de Locomotivă

Secțiune realizată cu sprijinul CENAFER

Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER) este desemnat ca organismul naţional specializat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicaţiilor să asigure Formarea – Calificarea, Perfecţionarea şi Verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, precum şi participarea în comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei din transportul feroviar.

Calificarea are următoarele obiective:
  • dobândirea cunostințelor si a procedurilor privind tehnologiile de căi ferate, inclusiv principiile de siguranță si raționamentele care stau la baza regulamentelor operaționale;
  • dobândirea cunostințelor si deprinderea procedurilor privind riscurile legate de funcționarea căilor ferate si diversele mijloace care trebuie folosite pentru combaterea acestora;
  • dobândirea cunostințelor si dobândirea procedurilor privind principiile care guvernează unul sau mai multe regimuri de operare a căilor ferate;
  • dobândirea cunostințelor si deprinderea procedurilor privind trenurile, compunerea acestora si cerințele tehnice privind unitățile de tracțiune, vagoanele de marfă si de pasageri si alte tipuri de material rulant.

Ce înseamnă această funcție în activitatea de zi cu zi pentru operatorii feroviari

Secțiune realizată cu sprijinul Grup Feroviar Român (GFR)

GRUP FEROVIAR ROMÂN (GFR),  entitatea fanion a GRAMPET GROUP – cel mai mare holding feroviar privat din Uniunea Europeană, este o companie cu capital românesc 100% privat, care a devenit unul dintre principalii jucători de pe piaţa concurenţială de transport feroviar de marfă din România și lider naţional al transporturilor feroviare de produse petroliere.
În prezent, peste 20% din trafic este internaţional, GFR oferind clienţilor săi, în domeniul feroviar, soluții logistice complexe.

Mărturii din partea celor care practică această meserie – care sunt satisfacțiile și provocările unui mecanic de locomotivă

Secțiune realizată cu sprijinul CFR Călători

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. Călători” S.A. desfăşoară activităţi de interes public naţional, social şi pentru satisfacerea nevoilor de apărare a ţării şi are, în principal, ca obiect de activitate efectuarea transportului feroviar public de călători.

Secțiune realizată cu sprijinul publicației Recorder

Recorder este o publicație creată și deținută de jurnaliști. Proiectul a fost lansat în anul 2017, avându-i ca fondatori pe Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun și Răzvan Ionescu. Recorder se finanțează din donațiile cititorilor și din contracte de publicitate, iar politica editorială are la bază aceste principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.

Material realizat cu sprijinul:

Material realizat cu sprijinul:

Cauți un post de Mecanic de Locomotivă sau un curs de calificare?

Vezi care dintre anunțurile de mai jos ți se potrivește și aplică la el. Pentru a obține mai multe informații decât cele din anunț poți contacta departamentul de resurse umane al companiei care a l-a publicat la datele de contact aflate în partea de sus a anunțului.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.