Slide


PARTENERI:

Negocieri pentru actul adițional la CCM CFR SA. Ce solicitări au Dobrescu, Măntescu și Mare

By

Miercuri dimineață încep negocierile dintre sindicate și administrație pentru actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Club Feroviar a stat de vorbă cu liderii celor trei federații sindicale invitate la negocieri și vă prezintă cu ce revendicări se vor duce în fața administrației.

La negocierile din primăvară, în urma cărora s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă pe anul în curs, sindicaliștii au obținut pentru angajații companiei de infrastructură un spor salarial de 10% și bonuri de masă în valoare de 20 de lei pe zi, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Între timp, inflația a luat-o la galop, iar veniturile ceferiștilor s-au erodat accentuat. În plus, în luna august a fost făcută rectificarea bugetară, iar CNCF CFR SA a aprobat bugetul rectificat pe 2022. Pe cale de consecință, va fi semnat actul adițional la CCM CFR SA pe anul în curs.

Administrația companiei a trimis o invitație la negocieri, pentru miercuri, 2 noiembrie 2022, începând cu ora 10,00, către Federația Națională Drum de Fier, Alianța Federațiilor Tehnice Feroviare și Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.Revendicările cu care duce Iulică Măntescu la negocierea pentru actul adițional la CCM CFR SA

„Ar trebui ca majorarea salariilor să acopere rata inflației pe acest an. Se vor face calcule, să vedem cu ce majorare salarială putem să ne încadrăm, în funcție de anvelopa bugetară de la nivelul companiei, în limitele bugetului rectificat. Ceea ce este cert este că de la data de 1 decembrie valoarea tichetelor de masă va crește de la 20 de lei pe zi, cât este în prezent, la 30 de lei pe zi. Discuțiile vor dura o săptămână, poate chiar două”, a declarat pentru Club Feroviar Iulică Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă și lider al Alianței Federațiilor Tehnice Feroviare.


Dacă vrei să afli ce joburi mai sunt disponibile în domeniul feroviar te așteptăm în zilele de 18-19 noiembrie să participi la Târgul de Carieră Feroviara în România, ediția de toamnă 2022. Urmărește site-ul evenimentului și înscrie-te pentru un interviu la compania care te interesează. Vor fi acolo: Grup Feroviar RomânBaiconsISPCF – Institutul de Studii și Proiectări Căi FerateTPF InginerieConsis ProiectDB Cargo RomaniaDB Engineering&ConsultingTBL Grup.


Florea Dobrescu vrea și rezolvarea unor probleme punctuale, în afară de majorarea salariilor

Și președintele Federației Naționale Drum de Fier, Florea Dobrescu, vrea să ceară majorarea salariilor, însă nu doar atât.

„Majorarea salarială trebuie să acopere diferența, în conformitate cu rata inflației. În afară de asta însă, mai vrem să rezolvăm și niște probleme punctuale cu care se confruntă salariații noștri. Mă refer aici la niște funcții care implică condiții grele de muncă, dar oamenii sunt prost plătiți, cum ar fi meseriașii de cale sau revizorii de cale. Să-i mai ridicăm în clasa de salarizare, că e muncă grea și salarii destul de mici. De asemenea, mai este o problemă cu angajații noștri care lucrează pe utilajele de măsurat calea și care au o indemnizație de 120 de lei pentru că dorm în aceste vagoane, nu la hotel sau la pensiune. Acești 120 de lei sunt însă impozabili, așa că oamenii nu mai rămân cu mare lucru”, ne-a declarat liderul sindical.

În plus, Florea Dobrescu a spus că vrea să solicite ca angajații care se pensionează să beneficieze de o indemnizație egală cu două salarii, așa cum primesc salariații de la CFR Călători. „Nu în ultimul rând, încercăm să obținem ca majorarea valorii tichetelor de masă de la 20 la 30 de lei pe zi să se facă începând cu data de 1 noiembrie, și nu 1 Decembrie”, a conchis el.

Grigore Mare: majorarea salarială să acopere cel puțin rata inflației

În fine, Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, se va axa la negocierile care încep mâine tot pe creșterea salariilor angajaților companiei de infrastructură.

„Vrem să obținem la negocierile cu administrația o majorare salarială care să acopere cel puțin rata inflației pe anul 2022. De asemenea, solicităm majorarea valorii tichetelor de masă de care beneficiază angajații companiei în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern în acest sens”, ne-a spus liderul sindical.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.

Share