16 Februarie 2023 – Ziua Carierei Feroviare la FCFDP – UTCB
– Împreună formăm noua generație de ingineri feroviari –
Carieră Feroviară în România – CFiR este singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar şi cel al transportului urban pe şină.
Pentru că unul dintre obiectivele CFiR îl reprezintă atragerea tinerilor către o carieră în domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, Carieră Feroviară în România se va muta în data de 16 februarie în băncile Facultații de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB în cadrul „Zilei Carierei Feroviare dedicate studenților/masteranzilor CFDP”.
Cu această ocazie, instituțiile din acest domeniu, companiile și studenții/masteranzii se vor întâlni pentru a discuta despre ce ar putea fi îmbunătățit la procesul de învățare, dar și pentru ca studenții acestei facultăți să ia contact cu ofertele de carieră care le sunt dedicate.

Vor încerca să atragă studenții către domeniul feroviar

ISPCF – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate
Suntem prima companie românească de proiectare și consultanță din domeniul feroviar. Ne-am înființat în anul 1947, fiind singura din acest sector până când am devenit societate pe acțiuni în 1991. De-a lungul timpului, am participat la elaborarea studiilor şi planurilor legate de dezvoltarea transportului feroviar în România, iar astăzi suntem implicați în unele dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare a acestui sistem, în vederea realizării traficului de viteză sporită.

ViaCon România
De la înființarea sa în 1986, ViaCon a construit mai mult de trei decenii de istorie în producția, proiectarea și furnizarea de structuri din oțel ondulat, de care suntem foarte mândri. Astăzi, din Grupul ViaCon fac parte 30 de companii din 18 țări din Europa, CIS și Orientul Mijlociu. Grupul produce conducte flexibile din oțel și din polietilenă, precum și structuri din oțel corugat folosite la construcția de podețe, poduri, treceri pentru animale și tuneluri.

Consis Proiect
Consis Proiect este o companie specializată în inginerie și consultanță pentru transportul feroviar, modernizări și consolidări de drumuri, poduri, căi ferate si construcții civile. Dezvoltăm soluții eficiente în sectorul feroviar, adăugăm valoare pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului, integrăm toate specializările și ne adaptăm foarte ușor la noii clienți si la diferitele locații în care ne desfășurăm activitatea.

DB Engineering & Consulting
Din 1966, DB Engineering & Consulting a implementat mii de proiecte de diferite complexități și dimensiuni în peste 100 de țări. Cu aproximativ 5.000 de angajați din 84 de națiuni realizăm în prezent proiectele clienților noștri cu expertiză profesională și experiență interculturală. Cu ajutorul conceptelor noastre durabile, datorate experienței acumulate în proiecte realizate timp de multe decenii, compania noastră asigură viitorul succes al regiunilor economice, contribuie la protecția mediului, dar și la profilul viitorului la nivel global.

Societatea de Transport București STB SA
Societatea de Transport București STB SA este principalul operator de transport public de persoane din Municipiul București și Județul Ilfov și avem responsabilitatea de a respecta valori, principii și reguli în măsură să asigure un transport public de calitate. Scopul nostru este să contribuim la dezvoltarea și progresul orașului nostru. Pentru a susţine acest obiectiv, STB SA își propune să angajeze persoane care au pregătirea şi atitudinea necesare pentru a deveni angajaţi de succes.

VioTop
Societatea VioTop a fost înființată în 1999, fiind una din primele societăți specializate în domeniul Proiectare și Supervizare pentru lucrări de Linii de cale ferată, Drumuri, Clădiri și Ridicări topografice de pe piață românească. În prezent deținem autorizații și avem experiență în consultanță și dirigenție de șantier (pentru linii de cale ferată, poduri, instalații, drumuri locale), lucrări de proiectare (pentru linii de cale ferată, poduri, instalații, drumuri locale), ridicări topografice (inclusiv linii de cale ferată, drumuri, cadastru și topografic clasa II).

Egis România
Egis lucrează în România de peste 20 de ani, furnizând servicii de inginerie și consultanță în sectoarele de transport rutier și feroviar, precum și în domeniul apei și mediului, energie, dezvoltare urbană și alte servicii de consultanță instituțională. Egis în România beneficiază atat de contribuția si profesionalismul angajaților săi, cât și de bogata experiență a Grupului Egis în domenii diverse, fiind capabilă să realizeze o gamă complexă de studii și proiecte, incepând cu studii de pre-fezabilitate, continuând cu proiectare, analiză, servicii de consultanță și urmărire de lucrări pentru proiecte complexe.

Telecomunicații CFR
Cu experiență de peste 20 de ani în domeniu, furnizăm servicii de telecomunicații, de cea mai înaltă calitate, bazate pe cele mai noi tehnologii, prin utilizarea echipamentelor de ultimă generație, garantând, astfel, securitate pentru orice tip de transmisie: voce, imagine și date. Din echipa noastră face parte un număr de peste 500 de specialiști în domeniul tehnic care asigură funcționarea optimă a rețelei 24/7, și sunt pregatiți autorizați să execute lucrări specifice sau orice fel de intervenție.

Metrorex
Metroul bucurestean are deja o configuratie impunatoare care il pozitioneaza printre cele mai moderne si mai eficiente mijloace de transport urban. Constructia lui continua si insusi acest fapt confirma inca o data ca Bucurestiul simte o nevoie acuta de metrou. Compania are un potential extraordinar, tinand seama de proiectele de mare anvergura pe care le gestioneaza. Este, de asemenea, intr-un proces continuu de modernizare si dezvoltare, de adaptare la solicitarile pietei, venind permanent in intampinarea tendintelor de schimbare ale acesteia.

Autoritatea Feroviară Română – AFER
AFER este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul feroviar şi de transport cu metroul. Autoritatea Feroviara Romana este organizata si functioneaza potrivit prevederilor OG nr. 95/1998 privind infiintarea unor institutii publice in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, modificat prin OG nr.21/30.01.2003 aprobata si modificata prin Legea nr. 238/02.06.2003 si a HG nr. 626/1998, modificata si completata de HG nr. 1561/2006 si HG nr.606/2015, privind organizarea si functionarea AFER.
ORGANIZATORI
Cu sprijinul
PARTENER


Masă rotundă
Ne propunem ca acest panel să se desfășoare sub forma unei dezbateri/mese rotunde la care să participe reprezentanți ai Universității/Ministerului Educației, pe de o parte, și cei ai instituțiilor, asociațiilor, companiilor din acest domeniu, pe de alta, pentru a discuta despre metodele/tehnologiile de învățare folosite în facultate vs necesitățile din câmpul muncii, ce poate fi îmbunătățit în procesul de învățare, soluții comune companii-facultate de atragere a tinerilor către facultățile cu profil feroviar și, ulterior, orientarea studenților/masteranzilor către locuri de muncă din domeniul feroviar.
Vor susține prezentări care să creeze contextul discuției pe tema descrisă mai sus:
• Conf.univ.dr.ing. Adrian Burlacu, decan al CFDP-UTCB - despre metodele de colaborare pe care facultatea le propune, despre programa școlară, tehnica și tehnologiile de care dispune facultatea, probleme și soluții identificate în atragerea tinerilor pentru a urma cursurile facultății, respectiv a stundenților/masteranzilor de a alege o carieră în domeniul feroviar și de a se integra cât mai ușor într-o companie (la primul loc de muncă)
• (TBC) reprezentant al Ministerului Educației – să ofere soluții pentru atragerea/direcționarea și retenția tinerilor în domeniul feroviar din România
• (TBC) reprezentant al Ministerului Transporturilor – să ofere soluții pentru atragerea/direcționarea și retenția tinerilor în domeniul feroviar din România
• Reprezentant al studenților – să prezinte punctul de vedere al studenților privind integrarea acestora în câmpul muncii
• Reprezentant al industriei feroviare – să prezinte situația de fapt cu care se confruntă companiile din domeniu pentru a-și asigura necesarul de resurse umane cu calificările și deprinderile necesare
Participanți la discuții:
• Reprezentații facultății/universității
• Reprezentanții companiilor participante la eveniment
• Alte părți care ar putea avea interes și ceva de spus pe această temă: asociații profesionale și patronale, sindicate

Programul evenimentului
16
Februarie
Înregistrarea participanților și welcome coffee
- 8:30 – 09:00
Panel 1 - Masă rotundă
Ne propunem ca acest panel să se desfășoare sub forma unei dezbateri/mese rotunde la care să participe reprezentanți ai Universității/Ministerului Educației, pe de o parte, și cei ai instituțiilor, asociațiilor, companiilor din acest domeniu, pe de alta, pentru a discuta despre metodele/tehnologiile de învățare folosite în facultate vs necesitățile din câmpul muncii, ce poate fi îmbunătățit în procesul de învățare, soluții comune companii-facultate de atragere a tinerilor către facultățile cu profil feroviar și, ulterior, orientarea studenților/masteranzilor către locuri de muncă din domeniul feroviar.
- Conf.dr.ing. Adrian Burlacu, Decan – Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB
- Ionuţ Cristian Săvoiu, Secretar de Stat – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
- Prof.dr.ing. George Stoicescu –Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB
- Corneliu Luscalov, Director Infrastructură – Asociația Industriei Feroviare din România (AIF)
- Laurențiu Mărculescu – Asociația Inginerilor Feroviari din România (AIFR)
- Iulian Cîmpeanu – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate (ISPCF)
- Doina Negrea – ViaCon România
- reprezentant Consis Proiect
- Mihai Roșeanu – Cariera Feroviară în România (CFiR)
- Andrei Baicu – VioTop
- Anton Iosif Jugaru – DB Engineering & Consulting
- Răzvan Butnărescu – Societatea de Transport București STB SA
- James Hanson – Egis România
- Mihai Barbu – Telecomunicații CFR
- Gabriel Mocanu – Metrorex
- Constantin Andronache – AFER
9:00
-
10:30
Panel 1
- 9:00 am – 10:30 am
- Ari Lesso
- 99 S.t Jomblo Park Bandung
Discuții între reprezentanții companiilor/angajatorilor și cei ai UTCB – CFDP
3
Sep
Pauză
- 10:30 – 10:45
10:45
-
13:00
Panel 2
PREZENTĂRI ALE COMPANIILOR
PARTICIPANȚI:
- Mihai Roșeanu – Cariera Feroviară în România (CFiR)
- Conf.dr.ing. Adrian Burlacu, Decan al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB
- Corneliu Luscalov, Director Infrastructură – Asociația Industriei Feroviare din România (AIF)
- Laurențiu Mărculescu – Asociația Inginerilor Feroviari din România (AIFR)
- Iulian Cîmpeanu – Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate (ISPCF)
- Doina Negrea – ViaCon România
- reprezentant Consis Proiect
- Andrei Baicu – VioTop
- Anton Iosif Jugaru – DB Engineering & Consulting
- Răzvan Butnărescu, Monica Movileanu, Roxana Ion-Tipel – Societatea de Transport București STB SA
- James Hanson – Egis România
- reprezentant Telecomunicații CFR
- Gabriel Mocanu – Metrorex
- Constantin Andronache – AFER
Pauză
- 12:15 - 12:30
Panel 3
PREZENTĂRI ALE COMPANIILOR
PARTICIPANȚI:
- Conf.dr.ing. Adrian Burlacu, Decan al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri – UTCB
- Amedeo Neculcea – GFR
- Mihai Roseanu – Cariera Feroviara
- Nicolae Sandu – AFER
- Esther Gonzalez Diez, Bogdan Sandu – Consis Proiect
- James Hanson – Egis Romania
- Iulian Cîmpeanu – ISPCF
- Raluca Stan – FCC
- Bogdan Petrescu – TBL Grup
- Carmen-Mihaela Vlad / Costin-Alexandru Barbulescu – voestalpine Railway Systems Romania
- Anton Iosif Jugaru – DB Engineering & Consulting
12:30
-
14:00
16
Februarie
Sesiune interacțiune directă companii - studenți/masteranzi
- 13:00 – 16:00